1. Τι είναι η υπερμελάγχρωση?
Είναι η υπερέκκριση μελανίνης από τα μελανοφόρα κύτταρα της επιδερμίδας, ως αντίδραση στην έκθεση σε ακτινοβολία. Άρα, η υπερμελάγχρωση είναι ένας μηχανισμός άμυνας της επιδερμίδας στην δράση οποιασδήποτε ακτινοβολίας πάνω της.
2. Πότε εμφανίστηκε;
Η υπερμελάγχρωση είναι μία συζήτηση που γίνεται τώρα αλλά αποτελεί ένα επιστημονικό ζήτημα που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα πάντοτε. Ιστορικά αναφέρουμε την νόσο “υπερμελάγχρωση των νεανίδων” που εκδηλωνόταν με στίγματα (φακίδες, πανάδες) στις κοπέλες με λευκή επιδερμίδα, όταν κυκλοφορούσαν χωρίς καπέλο ή χωρίς ομπρελίνο.Οι θεραπείες της εποχής που προαναφέρθηκε συνοψίζονταν σε τρίψιμο των κηλίδων με σφουγγάρια και εφαρμογή αραιών διαλυμάτων οξυζενέ. Τα αισθητικά πρότυπα της εποχής ταύτιζαν την γυναικεία ομορφιά με τη λευκή, αλαβάστρινη επιδερμίδα. Οπότε οι κοπέλες που εμφάνιζαν τέτοιου τύπου κηλίδες θεωρούνταν άσχημες και απορρίπτονταν ως επιλογή για σύζυγοι.
3. Εμφανίζεται σε συγκεκριμένα άτομα; Σε ποιές ηλικίες εμφανίζεται;
Εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους, εφόσον εκτεθούν σε ηλιακή ή άλλης προέλευσης ακτινοβολία, αλλά είναι ορατή αυτή η αντίδραση του οργανισμού στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Είναι περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες γιατί η έκκριση μελανίνης επηρεάζεται από τον ορμονικό τους κύκλο καθώς και οι ασθενείς με προβλήματα στον θυροειδή και νόσους στους ενδοκρινείς αδένες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως πλήττει τα ενήλικα άτομα που το δέρμα τους έχει ήδη εκτεθεί για πολλά χρόνια σε ακτινοβολίες και σε όλους όσους εκτίθενται σε ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακή προστασία.
4. Είναι δυνατόν να πάσχουν οι έγχρωμοι άνρθωποι από υπερμελάγχρωση
Είναι δυνατόν, όπως σε όλους τους ανθρώπους , απλώς δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη η εμφάνιση των κηλίδων που προέρχονται από την υπερμελάγχρωση γιατί η μελανίνη της επιδερμίδας είναιήδη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από την γονιδιακή καταγωγή των αθρώπων αυτών από φυλές που ζούσαν κοντά στον ισημερινό και η οργάνωση της άμυνας της επιδερμίδας γινόταν με βάση την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία.
5. Πως αναπτύσσεται στις χώρες τις Ευρώπης;
Όσο νοτιότερα στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμφάνιση των φαινομένων υπερμελάγχρωσης διότι η νότια Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία, γεωγραφικά, από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
6. Αληθεύει οτι σχετίζεται με καρκίνο του δέρματος;
Η υπερμελάγχρωση είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού ώστε να προστατευτεί ενάντια στην ακτινοβολία, που είναι μία από τις αιτίες σχηματισμού νεοπλασιών. Η υπερέκθεση σε ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να μετατρέψει μια υπερμελάγχρωση σε τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.
7. Κουράρεται δύσκολα; Υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να το διαχειριστούν;
Κουράρεται με επιτυχία, εάν εκμεταλλευτούμε την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο για επιμελή περιποίηση των κηλίδων με ειδικευμένα και εξατομικευμένα δερματολογικά αποχρωματιστικά προϊόντα με τη μορφή λοσιόν, μικρογαλακτωμάτων (σέρουμ), κρεμών και ειδικών προϊόντνω μακιγιάζ. Βεβαίως υπάρχουν και οι επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται από ειδικευμένους δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, και επακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και συνεχής πρόληψη.
8. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα της θεραπείας;
Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι μόνιμο, παρόλα αυτά η ευαισθησία της επιδερμίδας και η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ακτινοβολίες δημιουργεί νέες κηλίδες που χρειάζονται εκ νέου αγωγή. Επίσης, απαραίτητη είναι η μόνιμη περιποίηση του δέρματος με αντιοξειδωτικά και αποχρωματιστικά για την συντήρηση του αποτελέσματος.
Στο φαρμακείο μας μπορείτε να βρείτε όλα τα δερματολογικά σκευάσματα και γαληνικά εξατομικευμένα προϊόντα για να λύσετε προβλήματα πανάδων, κηλίδων και δερματικών δυσγχρωμιών.
Αλεξ. Σβώλου 23
2310-276120
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ποια είναι τα 5 καλύτερα αντιοξειδωτικά ή/και λευκαντικά;
Ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C
Επούλωση και αποκατάσταση πληγών και καταγμάτων, συμβολή στην υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των βιολογικών ιστών.Ως αντιοξειδωτική ουσία μικρού μοριακού βάρους συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στην αναστολή των επιβλαβών οξειδωτικών δράσεων στα βασικά βιομόρια των κυττάρων (π.χ. λιπιδική υπεροξείδωση, βλάβες στο DNA, ένζυμα).
Σόγια
Η σόγια είναι φυτό και επεξεργάζεται με πολλούς τρόπους αναλόγως της χρήσης για την οποιά προορίζεται. Οι ισοφλαβόνες που εμπεριέχονται στη σόγια προστατεύουν το κολλαγόνο και δρουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονωδώς.
Αρβουτίνη
Φυσικός γλυκοζίτης υδροκινόνης που βρίσκεται σε φυτά bearberry, βατόμουρα, σμέουρα και πολλά είδη αχλαδιών.
Αζελαϊκό οξύ
Εμποδίζει το σχηματισμό της μελανίνης στις περιπτώσεις της υπερδραστηριότητας των μελανοκυττάρων: μελάνωση φωτοευαισθησία, μέλασμα, μεταφλεγμονώδους μελάνωση. ΚΟΓΙΚΟ ΟΞΥ Παράγοντας αποχρωματισμού μυκητιακής προέλευσης, προέρχεται από διάφορα είδη μυκήτων.
Πρόταση do it your self
μάσκα για ήπια αντιμετώπιση! Πάρτε το υγρό από ένα πρόβειο γιαούρτι, για κάθε 3 κουταλιές της σούπας προσθέστε 30 σταγόνες κίτρο(λεμόνι). Φυλάξτε το σε σκοτεινό δοχείο ρίχνοντας μέσα ένα δισκίο ασπιρίνης. Επάλειψη στην κηλίδα κάθε βράδυ, αφήνετε 10-12 λεπτά και ξεπλένετε καλά με φυσιολογικό ορό.